BU SİTE NEDEN VAR???

Ülkemizin ekonomik sorunları ve işsizlik sorununa çözüm üretmek amacıyla oluşturduğum projemi sizlerle paylaşmak ve fikrinizi almak için...
TRimece Projesini öğrenmek için lütfen tıklayın...

17 Kasım 2007 Cumartesi

TRimece Nedir?



Öncelikle TRimece kelimesini açmak istiyorum;"TÜRKİYE İMECE" dir açılımı...

Ülkemizin içinde bulunduğu durumları gözlemleyen bir vatandaş olarak bunların nedeninin ekonomik ve siyasi nedenler olduğu tespitini basın aracılığıyla ve farkındalıklarımla algıladığım an, bunun için bişeyler yapılmalı diye düşünürken (malum siyasetçi olmadığım için ekonomik sorunların çözümüne dair düşünceler geliştirmeye başladığım zamanlarda) TRimece fikri doğdu.

TRimece projesiyle güzel ülkemin ekonomik sorunlarına dair çözüm odaklı çalışmayı planlıyorum. Bunun tek başına çözüm getirmeyeceğinin farkında olmamdan dolayı da internet üzerinden sizlere ulaşma derdindeyim. Yalnız kalmayacağım ümidiyle; ülkemizin ekonomik sorunlarının çözülmesinin aslında hiç zor olmadığını göstermek ve biran önce çözüm için imece usulüyle harekete geçmeyi planlıyorum; ama yineliyorum bu bireysellikle değil toplumsallıkla üstesinden gelinebilecek eylem projesidir. Türkiye'nin menfaatine olan bazı konuları detaylandırarak sizlerin bilgisine sunmak istiyorum, bunları ileride yazacağım yazılarımla takip edebilirsiniz...

Rakamlarla Türkiye'nin Gerçekleri:


-Ülkemizdeki işsizliğin çözümü için yaklaşık 250 milyar$ paraya ihtiyaç vardır.




-İç ve dış borç toplamı 250 milyar$ civarındadır(resmi sonuçlar olmayıp benim bildiğim rakamlardır ki her geçen gün de artmaktadır).


Bu rakamların bize gösterdiği sonuç: yaklaşık 500milyar$ (enaz) paraya ihtiyacımızın olduğu gerçeğidir.


Nereden bulacağız bu parayı? "imkansız" demeyin "imkanlı", fakat öncelikle birlik-beraberlik şart. Millet olarak nelerin üstesinden geldik bununda geliriz. Üstesinden gelebilmek için sorunlarımızı benimsememiz ve çözümü için hepimizin ortak hassasiyeti göstermesi gerekmektedir. Zira "ülkemiz hepimizin evidir".

Sizlere bu parayı aslında nekadar da kolay bir şekilde temin edebileceğimizi maddeler halinde sunmaya çalışacağım. Ben buna kendimce "ekonomik kurtuluş savaşı" diyorum("savaş" kelimesini hiç sevmesemde özlü anlatım olduğu için tercih ediyorum).


EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞININ 10 CEPHESİ:


1- TRimece Cephesi : 70 milyon insanımız günde 1er ytl "ekonomik kurtuluş savaşı hesabına*" para ayırırsa günde 70milyon ytl eder; bir ytl kimsenin bütçesini sarsmaz emin olun. Ayda 2.1milyar ytl, yılda yaklaşık 25 milyar ytl eder.(bu paranın doğrucağı sonuçları ileriki yazılarımda açıklayacağım) sadece bir ytl ayırarak biriken bu para 20 yıl biriktirildiğinde gerekli olan parayı(500milyar$) elde ederiz ama 20 yıllık esaret çok fazla, hedefimiz 5yılda kurtulmak olmalı. Süreci kısaltmak için diğer maddeleri inceleyin.


* şuanda böyle bir hesap yoktur, burda açılması planlanan hesaptan bahsediyorum.


2- Sanatçı Cephesi: Ses sanatçılarından, sanatçılarımızın nasıl bir destek gösterebileceğini örneklendirmek istiyorum. 50 tane ses sanatçımızın her ay minumum iki tane ekonomik kurtuluşumuz için konser verdiğini düşünürsek, ayda 100 konser eder, her konser gelirinin yaklaşık 50bin ytl olduğunu düşünürsek(ki bu rakamın çok üstünde gelirler elde ediliyor)ayda 50.000*100= 5.000.000(5milyon ytl=5 trilyon) ytl eder. Bunun yanında ressamları, yazarları,.. vs. de hesaba katarsak ayda 10milyon ytl burdan gelir elde etmek mümkündür.


3- Esnaf Cephesi: Ülkemizde tesk verilerine göre yaklaşık
1.8 milyon esnaf olduğunu düşünürsek, her esnafımızın ayda 10ytl lik desteği ayda 10 milyon ytl gelir getirir. Esnaf başı, 100 ytl hesaplarsak da bu rakam 100milyon ytl eder. Kabul ediyorum her esnaf ayda yüz ytl veremez fakat ayda yüz ytl nin üstünde verebilecek çok fazla da esnaf vardır. Bunun bir ekonomik kurtuluş savaşı olduğunu unutmadığımız takdirde bu talebin mümkünlüğü daha net görülecektir. Bunun oluş şekline alternatif üretmek mümkündür; esnaflar ayda sadece 1 günlük tüm gelirlerini de bağışlayabilirler bu da hemen hemen aynı rakamları ( aslında doğruyu söylemek gerekirse çok daha yüksek rakamları) gelir olarak elde etmemizi sağlamaktadır.


4- Ev Hanımı Cephesi: Annelerimiz, fedakar annelerimiz! işte katkısından en fazla emin olduğum cephe bu cephedir. Ne istersek yapacaklarından zerre tereddütüm yok! Nüfusumuz üzerinden kabaca bir hesap yapıp ev hanımı sayısının 15 milyon civarında olduğunu düşünürsek, her bir evhanımının ayda sadece 10 ytl getirecek bir elişi becerisi gösterip bununla ekonomik kurtuluşumuza destek olduğunu düşündüğümüzde evhanımı cephesinin aylık katkısı yaklaşık 150 milyon ytl olacaktır.


5- Geri Dönüşüm Cephesi: Bu cephenin bize ekonomik getirisi hesaplayamayacağım kadar yüksek ve aynı zamanda çevreye olan katkısı da oldukça yüksektir. Bunu detaylarıyla ileride yazacağım için şimdilik incelemeniz için birkaç link vereceğim. ama milyar dolarlık kazanımlarımızın olacağını söylebilirim..

Link1

Link2



6- Tasarruf Cephesi: Bu cephemizin katkısının da maddi olarak oldukça yüksek olmasından dolayı rakamsal örnek veremeyeceğim ama kısaca değinmek istiyorum. Öncelikle bunu detaylandırmanın mümkün olduğunu belirtip bununla ilgili de ileride yazılar yazacağımı müjdeledikten sonra başlıca nelerde
tasarruf yapabileceğimizi söyleyeyim: Elektrik, su ve taşıt kullanım tasarrufu yapabiliriz. Belirlenen günlerde, belirlenen bölgelerde, belirlenen şekilde tasarruf yaparak ülkemize oldukça yüksek katkıda bulunmuş oluruz. Bunun maddi katkısı oldukça yüksektir.
Örneğin; A mahallesinde perşembe günleri saat 19:00 da, B mahallesinde cuma günleri saat 21:00 de bir saatlik elektrik tasarrufu yapılarak çok ciddi kazanımlar elde etmemiz mümkün olacaktır.

7- Organizasyon Cephesi: Milletçe futbol düşkünlüğümüz malumdur. Çeşitli futbol organizasyonları düzenleyerek küçükte olsa ek gelir elde etmemiz mümkündür ayda 1milyon ytl bile olsa unutmamalıyız ki damlaya damlaya göl olacaktır. organizasyon başlığını genişletmemizde mümkündür.Sadece yaratıcılığımızı kullanmamız yeterli olacaktır.


8- İşçi-Memur Cephesi: İşçi ve memurlarımız günde 30 dk. yada 1 saat fazla mesai yapsalar ve bunun için mesai ücreti talep etmeseler bu şekliyle ülkemizin bütçesine çok büyük katkı sağlanmış olur. (gerçi herkes normal mesai süresinde işini daha titiz yapsa bile yeterli olur, çünkü normal mesai süresi içinde kaybolan sürenin haddi hesabı yok!!! üzgünüm kimse kırılmasın ama maalesef böyle)


9- Öğrenci Cephesi:
Üniversite öğrencilerimiz günde 1 saatini devlete katkı için ayırdığı taktirde milyar dolarlarla ifade edilen gelirler elde edilebilir. Neler yapılabileceğine örnek vermek istiyorum: 10 yada daha fazla öğrenci toplamda 1 işçi gibi değerlendirilip, herkes birer saat çalışacak şekilde bir işe girseler elde edilen gelir bir ayda asgari ücret kadar olsa; yaklaşık 2milyon üniversite öğrencisinin olduğunu varsayarsak 2milyon/10 (on kişi bir işçi yerine sayılsa) = 200bin işçi eder ve bunların asgari ücret aldığını varsaydığımızda, ayda yaklaşık 200.000 kişi X 400ytl(asgari ücret) = 80.000.000 ytl gelir elde edilir yada bunun başka şekilleri de yapılabilir ben sadece bir örnek üzerinden size küçük ama önemli bir gerçeği göstermek istedim.


10- Gurbetçi Cephesi:
Dünya genelinde 35milyon(resmi rakam değil benim tahminim)Türk gurbetçimizin olduğunu tahmin ediyorum. Bu 35 milyon insanımız içinde 10 ayrı cephe düşünebiliriz ama en basitinden TRimece Cephesi açısından değerlendirsek ve günde bir ytl katkı verseler günlük 35 milyon ytl, aylık yaklaşık 1milyar ytl eder.

Dikkat ettiyseniz yukarıda kabataslak yaptığım hesaplamalarda rakamları hep düşük tutarak hesaplamaya çalıştım.Bu haliyle bile yani en kötü ihtimalle ayda yaklaşık 6milyar dolar civarında birikim yapabiliyoruz. Bu da bize toplam ihtiyacımız olan paranın 7 yıl gibi bir sürede toparlanması demek oluyor
Bunların dışında oldukça önemli başka katkılarda sağlanabilir, yeterki ülke çıkarlarımızı birkaç yıllığına kişisel çıkarlarımızın önünde tutalım. Zaten bunun meyvesini de hep beraber yiyeceğimizi düşünürsek aslında bunun kişisel çıkarlarımızla da örtüştüğünü görürüz. Ülkemizin borçsuz olması, daha kaliteli vatandaşlık hizmetleri almamız demektir yani vergiler düşer, sağlık skandalları ortadan kalkar,kişi başı gelir artar .. vs vs


Yukarıda bahsettiğim şeyler bir hayal ürünü değil sadece milletçe kenetlendiğimiz zaman oldukça kolay yapabileceğimiz ve ekonomik kurtuluş savaşının küçük ama etkili adımlarıdır.


Bunların uygulanmasına dair detayları ileriki yazılarımda bilginize sunacağımı, konu hakkında fikirlerinizi beklediğimi söyleyip, saygılarımı sunarım..


Son söz:
" SÖZ KONUSU VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR" M.K.ATATÜRK

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın mesut demir;öncelikle ülkemizin yetiştirdiği ender, duyarlı gençlerden birisiniz bu anlamda sizinle gurur duyuyoruz.sitenizi sonuna kadar inceledim.düşünsel anlamda ki üretkenliğinizi de taktir ediyorum.akılcı tespitler ve aslında gerçekleşebilecek önerilerde bulunmuşsunuz."trimece "adlı bir sivil toplum örgütü bile oluşturulabilir.fikir ve önerilerinizle ilgili desteklenmediğiniz sürece bu bir hayal ürünü olarak kalacaktır.destek adına elimden geleni yapacağıma söz veriyorum belki bu boşa çaba olacak ama ülkem için bir şeyler yapma uğraşı bile bu vatana olan görevimi yaptığımı hissettirecektir bana.oluşturduğunuz bu güzel projenin en kısa zaman da duyurulması, gerekli desteği görmesi temenisi ile,yüreğinize aklınıza ve fikrinize sağlık.cesaretiniz ve girişimciliğinizi de kutlar hayatta her alanda bu şekilde başarılı olmanızı temenni ederim. saygılarımla.. E.Ç

mesut demir dedi ki...

ilginize ve ruhumu okşayan sözlerinize çok teşekkür ederim.
TRimece adlı sivil toplum aşamasına gelinmesi inanın benim de çok istediğim birşey.
Şuanda sitenin yeterince insana ulaşması ve projenin aktarılması önceliğimdir...
Destek konusuna gelince; destek önemli ama hiçkimse desteklemese bile kendim bu uğurda çalışmalarıma devam edeceğim. Bu noktadaki önemli haraket noktam "dünyayı değiştirmek istiyorsan değişime kendinden başla" sözü olmuştur.
"...destek adına elimden geleni yapacağıma söz veriyorum belki bu boşa çaba olacak ama ülkem için bir şeyler yapma uğraşı bile bu vatana olan görevimi yaptığımı hissettirecektir bana..." emin olun kesinlikle boşa çaba sarfetmiş olmazsınız...
tekrar teşekkur eder saygılarımı sunarım...

Adsız dedi ki...

Ekonomık kurtuLus sawası adı aLtında yazdıkLarınn emegın ßirßiriyLe uyum içinde sana yakısan ßi iş içine gırmişsin hepımızın yararına oLucak ßunLar.fıkırLerın cok dogru we zmannda senın gıßi herkes aynı yoLdan gıdersej Türkiye kurtuLdu demektır: )ßunLarı hayata gecırmek için extradan ßişeye gerek oLmadıgını turkıyenın kurtuLmasının ßizimde eLımızde oLdugunu her kesımden ınsanın destek werecegını cok zor oLmadıgnı goruyoruz ßunLarı en acık we anLasıLır ßıcımde arkadasımız ßeLırtmıs fıkırLerın askıda kaLmaması ıcın ßızımde uzerımıze gorew dusuyo neyapaßıLırim diye dusunmeye kendınızı yormayada gerek yoq
mesut gıßı arkadasLarımız fıkır urettıgı surece arkasında destek durmak yeterLı ßıde ıcraat taßıkı. Teßrık edıyorum
G.Z.

mesut demir dedi ki...

... cümleleriniz, yansıtmak istediklerimi gayet iyi anlatabildiğimi gösterdiği için mutlu oldum.
evet haklısınız hiç zor değil bu durumdan kurtulmamız ekonomik olarak özgür bir ülke olmamız.
ekonomik özgürlüğün bize neler katacağı konusunda söylenecek okadar çok şey var ki ama "siyasete gireceği" için ve burdaki tek misyonumun "ekonomik kurtuluş" olmasından dolayı susmayı yeğliyorum. ekonomik düzelmeler halkın işi(sadece halkın işi deil tabiki) olsun istiyorum. varsın siyaseti de kim yaparsa yapsın ne de olsa iyi ekonomiye sahip olmamamız gereksiz siyaset yapılmasına müsade ediyor!!!
sahi siyaset ne demekti :)

tesekkur ediyorum msn inizde de sitenin adresini destek gösterdiğiniz için.

saygılar...