BU SİTE NEDEN VAR???

Ülkemizin ekonomik sorunları ve işsizlik sorununa çözüm üretmek amacıyla oluşturduğum projemi sizlerle paylaşmak ve fikrinizi almak için...
TRimece Projesini öğrenmek için lütfen tıklayın...

12 Kasım 2007 Pazartesi

İMECE NEDİR?

site adından yola çıkarak bir açıklama yazısı yazma gereği duydum...

imece nedir?

öyle yada böyle herkes
imece kelimesini duymuştur. google da kısa bir araştırmayla hakkında fazlaca bilgi edinebileceğiniz imece kelimesi, mimarisi tamamen bize ait bir olgudur.(bununla övünebiliriz:) )

imece deyince aklıma ilk olarak köy geliyor. sanki bu olgu köye ait birşeymiş gibi canlanıyor beynimde. nedenini düşününce şahit olduklarımdan kaynaklı olduğu kanısına varıyorum. imece örneklerine şahit oluşlarım hep köylerde olmuştur.
kısaca bende ki imece tanımına değinirsem:" yerleşim alanında maddi durumu iyi olmayan kişilere diğer yaşamdaşlarının(komşu da diyebiliriz) elbirliği ile yardımcı olmasıdır.

örneklendirirsek: köyde yaşadığımızı düşünelim yada komşu ilişkilerinin iyi olduğu bir mahallede, köylümüz mehmet amcamızın maddi durumu çok kötüdür. çok eski bir evi vardır ha yıkıldı ha yıkılacak. tehlike arz eden bir evdir o ev. ama adamcağızın yenisini yapacak durumu da yoktur. babadan kalma 3-5 donum arazisi var ama ordan da elde ettiği 3 çocuğu, hanımı ve kendisinin boğazına ancak yetmektedir. biz köylüleri de köy evinde çayımızı içerken birisi " ya bu mehmet amcanın durumu ne olacak bişiy yapmayacakmıyız adamcağızın evi ha yıkıldı ha yıkılacak" dedi. işte imecenin başlangıç noktası burasıdır: "TESPİT"

bundan sonrası da malum; duyarlı köylüler hep birlikte elde avuçta olanlardan, bütçeleri doğrultusunda, ellerinden geleni yaparak hep birlikte mehmet amcamıza ev yaparlar. para verip dışardan usta çalıştırmazlar. hep birlikte çalışırlar. sadece gerekli malzemeleri para karşılığında alırlar. tabi ki herkes maddi yardımda bulunamaz çünkü köyde başka fakirlerde bulunmaktadır ama onlarda işçilik yaparak katkıda bulunurlar. burada kimse işten veya görevden kaçmaz.

ve sonra bi bakarsınız ki mehmet amcamız köyün neredeyse en güzel evinde oturuyor olur ve ne hikmetse bundan kimse rahatsız olmaz. çünkü köylü gücü olmayan! mehmet amca için kendileri için olandan daha fazlasını isterler.(işte tam da bu yüzden yukarda gurur duyabiliriz dedim)
imece budur!

Bizim kültürümüzde var olan ve günümüzde uygulanması azalsa bile halen devam etmekte olan bir uygulamadır da aynı zamanda...

toplumsal sorumluluk olarak hepimizin bu konuda misyon edinmesi gerektiğine inanıyorum..

burada yapmaya çalıştığım tanımlamayı yeterli buluyorum ama sizler yeterli bulmuyorsanız google
diye birşey var canım :)

uğraştırma bizi işte diyenler için netten birkaç alıntı yaptım buyrun arkadaşlar:
imece nedir? :

1- "Eski Anadolu'da daha çok kırsal bölgelerde insanların ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını ortaklaşa bir düzen içinde karşılamalarını anlatan bir TOPLUMSAL DAYANIŞMA örneğidir."

2- "insanların işlerini birlikten kuvvet doğar ve yardıma ihtiyacı olanlarında işlerinin görülmesi mantığı ile beraberce yapmaları, kollektif yaşamın ve insani dayanışmanın olmazsa olmazı..."

3- "İmece, bir köy ya da köy topluluğu içinde işlerin gönüllü ya da zorunlu olarak ve elbirliği içinde yapılması. Köyün herhangi bir sorununun giderilmesi karar verilmişse, köydeki her ev iş gücü açığını karşılamak zorundadır. Eğer para da toplanacaksa buna salma denir. Bir konu için para toplanması karar alınışsa, her ev ölçüsü oranında maddi katkı yapmak zorundadır. İmece köy veya küçük kasabalarda yazılı olmayan hukuka dayalı, herkes tarafından kabul gören bir dayanışma örgütüdür. Bir belediyenin yapması gereken pekçok iş, köylerde belediye olmadığı için bu usülle yapılır.

İmece usulu yapılan veya yapılabilecek işlere bazı örnekler:

* Köyün kanalizasyonunun yapılması.
* Köyün merasının temizlenmesi.
* Düğün yerlerinin kurulması.
* Okul inşaatı.
* Cami inşaatı.
* Okulun yakacağının toplanması.
* Köyün korusundan ağaç kesilmesi.
* Köy fırınının temizlenmesi.
* Hayır işlerinde gereken ortak çalışma.
* Düğünlerde sandalye, güğüm, kazan gibi eşyaların gereksinimi karşılamak.
* Köye misafir gelmişse ağırlamak.

Salma yapılması gereken ve gerekebilecek durumlara örnekler:

* Köyün hayırı için para toplamak.
* Askere gidecek kişilere yardım için para toplamak.
* Köyde yapılan bilumum inşaat için para toplamak.

Salma veya imece kararı muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından alınır.

Çerkezlerde imece:

Adigeler imeceye "hafı" derler.İlkbahar mevsiminde köyün erkekleri,ödünç gün karşılığı mısır çapası,vb yaparlardı.Bu bir karşılıklı dayanışma örneğiydi.Mısır soyma imecesi ise gönüllülüğe dayanan bir imece türüdür.Genç kızlar geceleri mısır soyar,delikanlılar da karşılarına oturup söyleşide bulunur,sonunda ev sahibinin sunduğu yemeği yiyip dağılırlardı.Bu arada birbirlerini beğenen gençler birbirlerine "lokma" gönderirlerdi.Bir de köyün su arkı açılması,bent ve yol yapılması gibi gerekli işleri olurdu. Bunlar da zorunlu imece örneklerinden olup çalışmalara her aileden gereken sayıda erkek katılırdı."

wikipedia dan alıntıdır.


şimdi de uygulanıldığında Türkiye'nin ekonomik sorunlarını çözmeyi hedefleyen TRimece Projesini öğrenmek için
buraya tıklayın

1 yorum:

Adsız dedi ki...

insanların kendilerine verdiği en anlamlı yardım karşılık beklemeden çünki aynı sorumluluk herkes taşıyor imecelik tee!